AKTUALNOŚCI

    

  Autor:
GOK

Przepisy na pączki

data:
2007-02-07

PĄCZKI POLSKIE
1 kg mąki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, ok. 1/2 l mleka, 7 żółtek, 10 dkg masła, 1/2 laski wanilii, sok i skórka z cytryny, 1 kieliszek spirytusu, szczypta soli;
1 1/2 kg tłuszczu do smażenia, ok. 30 dkg marmolady do nadziania, waniliowy cukier-puder do posypania.
Należy przygotować deseczki do układania rosnących pączków, oprószyć je mąką. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Wanilię rozciąć, wyskrobać środek, wymieszać z cukrem (resztę wrzucić do szczelnego słoika z cukrem, będzie cukier waniliowy). Mleko lekko podgrzać, powinno być letnie. Mąkę przesiać. Marmoladę lekko podgrzać i wymieszać z aromatyczną  ucieraną różą. W szerokim płaskim rondlu roztopić tłuszcz do smażenia. 
Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka oddzielić od białek (można je zużyć na bezy), utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, sok i skórkę
z cytryny, mleko,
 sól, spirytus. Wyrabiać ciasto, aż będzie lśniące i gładkie, ukażą się pęcherzyki powietrza i będzie odstawało od ręki. W czasie wyrabiania dolewać roztopione masło. Ciasto powinno być dosyć "luźne", niezbyt gęste. Zostawić w cieple  na 10-15 minut. Gdy zacznie rosnąć zacząć wyrabianie pączków. 
Nabierać łyżką porcje ciasta starając się by były równe. Kształtować krążki, na środek kłaść po pół łyżeczki marmolady, zlepiać dokładnie  i formować kulki. Kłaść zlepieniem do dołu na deseczki, przykryć czystą ściereczką. Tłuszcz silniej podgrzać. Zanim ostatni pączek będzie wyrobiony pierwsze będzie można smażyć. Sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany : wrzucić kawałeczek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć. 
Wyrośnięte pączki brać kolejno do ręki, omiatać pędzlem z mąki, kłaść na tłuszcz górą do dołu. Pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Gdy się zrumienią od spodu, szybko przewrócić i dosmażyć. Usmażone wyjmować na bibułę, starannie osączać, układać na płaskim, szerokim półmisku, oprószyć cukrem-pudrem. Gdy zupełnie ostygną można układać je w piramidkę.

PĄCZKI LWOWSKIE
1/2 kg mąki, 10 dkg masła, 10 żółtek, 3-4 łyżki miodu (wrzosowego lub gryczanego, 1/2 szklanki kremówki, sól;
POLEWA: 20 dkg twardej czekolady, 1/4 szklanki likieru pomarańczowego, 1 łyżeczka spirytusu,
DO SMAŻENIA : 1 kg smalcu lub 1 l oleju
Rozkruszone drożdże dokładnie wymieszać z lekko podgrzaną śmietanką, odstawić w ciepłe miejsce. Masło utrzeć z żółtkami na puch i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać płynny miód i przesianą mąkę z solą. Wlać drożdże, bardzo dokładnie wyrobić, lśniące ciasto, przykryć ściereczką, zostawić w cieple na 30-40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość.

PĄCZKI HOLENDERSKIE
3 pełne szklanki mąki, po pół szklanki cukru i ciepłego mleka, 5-6 dkg drożdży, 6 łyżek masła, 1 łyżka stopionego masła, 2 jaja, skórka otarta z cytryny i pomarańczy, 3/4 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej, 2 łyżki rumu, sól;
1 l oleju do smażenia;
cukier puder do posypania
Jaja i masło wyjąć z lodówki. Rodzynki sparzyć, osączyć, włożyć do miseczki, zalać rumem. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z letnim mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu. Jajka starannie utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać po łyżeczce miękkie masło i po ćwierć łyżeczki skórek otartych z cytrusów. Lekko ogrzaną mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Do ubitych jaj wlać drożdżowy rozczyn i, starannie mieszając, stopniowo wsypywać mąkę. Wyjąć ciasto na stolnicę i przez 10-15 minut dokładnie wyrabiać, po czym włożyć do miski, przykryć ściereczką, zostawić w cieple, by wyrosło. Następnie dodać rodzynki z rumem, smażoną skórkę pomarańczową, ponownie wyrabiać przez 5-10 minut. Ciasto lekko posmarować stopionym masłem, przykryć miską i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, lekko zwilżonymi dłońmi odrywać po kawałku, formować małe kulki i układać na ściereczce posypanej mąką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej w garnku, wkładać po kilka pączków i smażyć na średnim ogniu. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Przepisy zaczerpnięte ze strony: www.kuchnia.com.pl