PĄCZKI
POLSKIE
1
kg mąki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, ok. 1/2 l mleka, 7
żółtek, 10 dkg masła, 1/2 laski wanilii, sok i skórka z
cytryny, 1 kieliszek spirytusu, szczypta soli;
1 1/2 kg tłuszczu do smażenia, ok. 30 dkg marmolady do
nadziania, waniliowy cukier-puder do posypania.
Należy przygotować
deseczki do układania rosnących pączków, oprószyć je mąką.
Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Wanilię
rozciąć, wyskrobać środek, wymieszać z cukrem (resztę
wrzucić do szczelnego słoika z cukrem, będzie cukier
waniliowy). Mleko lekko podgrzać, powinno być letnie. Mąkę
przesiać. Marmoladę lekko podgrzać i wymieszać z
aromatyczną ucieraną różą. W szerokim płaskim rondlu
roztopić tłuszcz do smażenia.
Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z 1 łyżką cukru, łyżką
mąki i odrobiną mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka
oddzielić od białek (można je zużyć na
bezy),
utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn,
sok i skórkę z cytryny, mleko, sól,
spirytus. Wyrabiać ciasto, aż będzie lśniące i gładkie,
ukażą się pęcherzyki powietrza i będzie odstawało od ręki. W
czasie wyrabiania dolewać roztopione masło. Ciasto powinno
być dosyć "luźne", niezbyt gęste. Zostawić w cieple na
10-15 minut. Gdy zacznie rosnąć zacząć wyrabianie pączków.
Nabierać łyżką porcje ciasta starając się by były równe.
Kształtować krążki, na środek kłaść po pół łyżeczki
marmolady, zlepiać dokładnie i formować kulki. Kłaść
zlepieniem do dołu na deseczki, przykryć czystą ściereczką.
Tłuszcz silniej podgrzać. Zanim ostatni pączek będzie
wyrobiony pierwsze będzie można smażyć. Sprawdzić, czy
tłuszcz jest odpowiednio nagrzany : wrzucić kawałeczek
ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni,
można smażyć.
Wyrośnięte pączki brać kolejno do ręki, omiatać pędzlem z
mąki, kłaść na tłuszcz górą do dołu. Pączki powinny
swobodnie pływać w tłuszczu. Gdy się zrumienią od spodu,
szybko przewrócić i dosmażyć. Usmażone wyjmować na bibułę,
starannie osączać, układać na płaskim, szerokim półmisku,
oprószyć cukrem-pudrem. Gdy zupełnie ostygną można układać
je w piramidkę.
PĄCZKI
LWOWSKIE
1/2 kg mąki, 10 dkg masła, 10 żółtek, 3-4 łyżki miodu
(wrzosowego lub gryczanego, 1/2 szklanki kremówki, sól;
POLEWA: 20 dkg twardej czekolady, 1/4 szklanki likieru
pomarańczowego, 1 łyżeczka spirytusu,
DO SMAŻENIA : 1 kg smalcu lub 1 l oleju
Rozkruszone drożdże dokładnie wymieszać z lekko podgrzaną
śmietanką, odstawić w ciepłe miejsce. Masło utrzeć z
żółtkami na puch i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać
płynny miód i przesianą mąkę z solą. Wlać drożdże, bardzo
dokładnie wyrobić, lśniące ciasto, przykryć ściereczką,
zostawić w cieple na 30-40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją
objętość.
PĄCZKI
HOLENDERSKIE
3 pełne szklanki mąki, po pół szklanki cukru i ciepłego
mleka, 5-6 dkg drożdży, 6 łyżek masła, 1 łyżka stopionego
masła, 2 jaja, skórka otarta z cytryny i pomarańczy, 3/4
szklanki rodzynek, 1/2 szklanki drobno pokrojonej smażonej
skórki pomarańczowej, 2 łyżki rumu, sól;
1 l oleju do smażenia;
cukier puder do posypania
Jaja i masło wyjąć z lodówki. Rodzynki sparzyć, osączyć,
włożyć do miseczki, zalać rumem. Drożdże utrzeć z łyżeczką
cukru, wymieszać z letnim mlekiem i zostawić w ciepłym
miejscu. Jajka starannie utrzeć z cukrem i, cały czas
ucierając, dodawać po łyżeczce miękkie masło i po ćwierć
łyżeczki skórek otartych z cytrusów. Lekko ogrzaną mąkę
przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Do ubitych jaj wlać
drożdżowy rozczyn i, starannie mieszając, stopniowo wsypywać
mąkę. Wyjąć ciasto na stolnicę i przez 10-15 minut dokładnie
wyrabiać, po czym włożyć do miski, przykryć ściereczką,
zostawić w cieple, by wyrosło. Następnie dodać rodzynki z
rumem, smażoną skórkę pomarańczową, ponownie wyrabiać przez
5-10 minut. Ciasto lekko posmarować stopionym masłem,
przykryć miską i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją
objętość, lekko zwilżonymi dłońmi odrywać po kawałku,
formować małe kulki i układać na ściereczce posypanej mąką.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej w garnku, wkładać po kilka pączków i smażyć na
średnim ogniu. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku i
posypać cukrem pudrem.
Przepisy zaczerpnięte ze strony: www.kuchnia.com.pl |